dimarts, 23 de desembre del 2014

Es desfà el gel de Grenlàndia més ràpidament del que s’esperava



Els resultats d’una nova investigació que ha dut a terme l’equip de la investigadora Amber Leeson, de la Universitat de Leeds al Regne Unit, desvelen que les prediccions sobre la pèrdua de gel a Grenlàndia i la seua influència en l’augment del nivell del mar són erronis. S’havien donat valors molt més xicotets dels reals a causa de que s’havia passat per alt la migració dels llacs supraglacials  . En l’estudi, s’ha realitzat una simulació digital sobre quina seria la seua distribució futura i ha mostrat que migraran més cap a l'interior al llarg del proper mig segle a mesura que augmenten les temperatures a l'Àrtic (fins a 110 quilòmetres per 2060), duplicant l'àrea de Grenlàndia que cobreixen en l'actualitat pel fet de que els llacs supraglacials poden incrementar la velocitat a la qual la capa de gel es fon i flueix. Els llacs supraglacials són més foscos que el gel, per la qual cosa absorbeixen més calor del Sol, el que porta a un desglaç més gran. Un altre aspecte que també porta a desglaç és que l’aigua que s'escorrerà dels llacs situats més lluny de la costa podria lubricar per baix el gel causant que enormes blocs de gel es desplacen més de pressa cap al litoral, per efecte de la topografia, fins a arribar al mar.


  • Font principal d’informació:


  • Altres fonts d’interès:


  • Vídeo relacionat:


2 comentaris:

  1. Em pareix molt interessant aquesta notícia, ja que és important saber que passa a Grenlàndia, l'illa de la regió polar àrtica, perquè forma part del nostre món i per la pèrdua de gel l'illa tindrà un aspecte dramàtic.
    Bon dia!

    ResponElimina
  2. Vivim en un món globalitzat i capitalista on l'únic important és viure d'una manera còmoda i amb facilitats a tot arreu. Però, tot açò, té conseqüències i una d'aquestes afecta al medi ambient provocant l’anomenat canvi climàtic. Aquests canvis bruscos de temperatures estan produint un desglaçament dels iceberg, en aquest cas, al terme de Grenlàndia. El fet que aquesta investigació haja observat que s’accelerarà el procés del desglaçament no és un fet del tot impactant, ja que des de fa molt de temps coneguem aquest procés i les seues possibles conseqüències.

    ResponElimina