diumenge, 13 de desembre del 2015

El GTC encuentra en la galaxia M81 un misterioso microcuásar


El GTCencuentra en la galàxia M81 un misteriós microcuásar  
Els microcuásares són estreles binaris compactes -una estrela normal molt massiva i un objecte compacte- que tenen un disc d'acreció al voltant de l'objecte compacte i una emissió variable i intensa en ràdio, normalment en forma de "jets" bipolars. En este estudi s'ha descobert que la velocitat de la matèria emesa en els jets és pròxima a la velocitat de la llum, la qual cosa és coneix com a dolls relativistas.Se intenta determinar si l'objecte compacte de M81 ULS-1 és una cançó de bressol blanc o un forat negre de massa interintermèdia. La primera font de característiques semblants, crida SS433, és va trobar en 1979 en l'interior de la Via Làctia
 
És va determinar que és tractava d'una binària de rajos X amb un període de tretze dies: una estrela molt massiva transferix matèria a un forat negre, del qual partixen dolls formats per hidrogen en direccions oposades a quasi un terç de la velocitat de la llum, en un patró que s'e repetix cada sis mesos. Es factible definir el tipus d'objecte compacte a partir de la velocitat d'escapament. En el cas de M81 ULS-1, la velocitat trobada, un 17% de la velocitat de la llum indica que podria tractar-se d'un forat negre. Si fóra així, seria un desafiament perquè la resta de les seues característiques ho acosten als sistemes de nanes blanques que veiem en la Via Làctia, sobretot un espectre de rajos X sorprenentment bla.
No obstant això, tampoc pot ser una nana blanca, ja que estes només poden generar dolls a velocitats deu vegades inferiors a les trobades en M81 ULS-1. I no entraria en la categoria de forat negre de massa intermèdia perquè el seu espectre de rajos X superblans indica un estat tèrmic en què no podria produir els dolls detectats. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada