diumenge, 13 de desembre del 2015

Les estrelles naixen en núvols de gas com a la nebulosa Messier 78

La nebulosa Messier 78 va ser descoberta per Pierre Méchain el 1780 i Charles Messier la va incloure al seu catàleg el 17 de desembre del mateix any.

Les estrelles no naixen aïllades, sinó en enormes núvols de gas hidrogen. Una enorme nebulosa destaca al nostre univers, és la nebulosa Messier 78, on centenars d’aglomerats gasosos estan ara mateix concentrant-se per a formar noves estrelles amb planetes al seu voltant.

Les estrelles que ja han nascut il·luminen la nebulosa amb radiació ultraviolada encara que aquesta radiació no és prou intensa per fer brillar la pols d’estrelles, les partícules de pols del núvol només reflecteixen la llum estel·lar que reben.

Messier 78 pot ser observada fàcilment amb un telescopi petit a la constel·lació d’Orió, encara que està ubicada a uns 1600 anys-llum de distància, és una de les nebuloses de reflexió més brillants del cel. El color dominant de la nebulosa és el color blau ja que, com passa a l’atmosfera terrestre, el color blau de la llum de les estrelles és dispersat molt millor que la llum roja.

Els estels HD 38563A i HD 38563B són les fonts principals de l’energia de la nebulosa, però hi ha moltes més estrelles. Aquestes estrelles s’han format per matèria del plasma o matèria degenerada que s’ha unit per la gravetat i estan formades principalment per hidrogen i heli. En la seua joventut tenen comportaments violents amb fortes emissions de raigs X, ones de ràdio i vents estel·lars molts forts.


Notícia relacionada:
Vídeo:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada