dijous, 25 de febrer del 2021

L'ACCIDENT CEREBROVASCULAR QUE S'AMAGA DESPRÉS D'UNA FALSA MIGRANYA

Tot d'una, sense més, un immens mal de cap va sacsejar a Raquel Txavarria.
Sentia com una pressió molt forta a la part de darrere del crani, es marejava, vomitava i tenia molta son.

En unes hores, ella, jove, sana i sense malalties prèvies, ingressava a la unitat de cures intensives de l'Hospital de la Mar de Barcelona en estat crític. Patia una hemorràgia subaracnoïdal per trencament d'un aneurisma, un accident cerebrovascular que es produeix a partir d'una malformació a la paret d'una artèria: el got es dilata, formant una espècie de globus (aneurisma) que, al trencar-se, provoca una hemorràgia fora de el cervell, entre les dues membranes meníngies.

Raquel va tenir sort i símptomes clars, però una de les amenaces de l'hemorràgia subaracnoïdal és que, de vegades, només es manifesta amb una intensa cefalea que pot confondre el diagnòstic. Un estudi de l'Hospital de la Mar revela que un de cada quatre casos es confon amb una migranya.

I aquest intens mal de cap, encara que puga semblar una migranya, no ho és. I hi ha forma de saber-ho; 
En l'hemorràgia subaracnoïdal, el pacient està bé i de forma brusca, pateix un mal de cap intens, és un dolor que apareix de cop, de forma explosiva, de zero a intensitat màxima en un segon. I pot anar acompanyat d'atordiment i pèrdua de coneixement. 
La migranya, en canvi, sol aparèixer en un costat del cap, és pulsatiu i progressiu, no tan intens.

El temps, en aquest tipus de patologies, és or.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada