dimarts, 21 d’abril del 2015

Biomecànica crea un comunicador per a nens amb paràlisi cerebral

L'Institut de Biomecànica de València (IBV) ha coordinat una iniciativa europea que ha desenvolupat un sistema cervell-ordinador per potenciar les capacitats de comunicació de les persones amb paràlisi cerebral des de la seua infància, a fi de millorar la relació amb el seu entorn i la expressió d'emocions.

La paràlisi cerebral afecta 1,5 persones de cada mil a Espanya  i és la primera causa de discapacitat en la infància, mentre que els pacients amb paràlisi cerebral discinética, que tenen intel·ligència conservada però no poden parlar ni expressar perquè no tenen control motor, representen el 15%, segons ha explicat l'IBV. Això suposa que els afectats tinguen dificultat per relacionar-se amb l'entorn i obstaculitzar el seu desenvolupament cognitiu i emocional.
L'investigador de l'IBV Juanma Belda ha explicat que han portat a terme aquest sistema de comunicació "que permet el seu ús mitjançant diferents maneres d'interacció incloent una interfície cervell-ordinador". Com a resultat del projecte s'ha realitzat un comunicador que està disponible gratuïtament per a tablets Android, anomenat ABC, aquest està compost per quatre mòduls independents basats en els últims avanços en processament de senyals neuronals, comunicació alternativa assistida per ordinador i monitorització de biosenyals. L'aplicació, es pot personalitzar i facilita que l'usuari puga desenvolupar activitats de la vida diària i comunicar-se amb terceres persones.
Els investigadors han comprovat que després de col·locar aquests sistemes als xiquets amb paràlisi cerebral juntament amb la tablet situada en la seua cadira de rodes, aquest és capaç d'expressar les seues necessitats."Per a això s'ha de dur a terme un petit entrenament, més senzill que el procés d'aprenentatge que realitza qualsevol xiquet que aprèn a escriure o llegir", segons Belda.
A més, l'ABC inclou la possibilitat de registrar els mesuraments gràcies a que el sistema conté un sensor a la pell que és capaç de detectar cinc estats emocionals com són positiu (d'alta i baixa intensitat), neutre i negatiu (de baixa i alta intensitat ). Compta també amb un mòdul de salut que funciona a imatge de les pulseres esportives de control de les constants vitals, com són el pols i la respiració.


Noticia original
Noticia relacionada

VÍDEO

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada