diumenge, 12 de juny del 2016

Un anell d' Einstein descobert per una estudiant de Canàries

Una estudiant de doctorat de l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC) i la Universitat de la Llacuna (ULL), ha descobert un anell d' Einstein, un objecte astronòmic tant interessant com inusual.

Un anell d'Einstein és una imatge distorsionada d'una galàxia molt llunyana, anomenada "font". La distorsió es produeix per la deformació dels raigs de llum a causa de la presència d'una galàxia situada entre la font i l'observador, a la qual es denomina "lent". L'intens camp gravitatori produït per la galàxia lent deforma l'estructura de l'espai-temps en els seus voltants, el que aconseguiex atraure altres objectes i desviar la trajectòria de la llum.

Quan les dues galàxies estan perfectament alineades, la imatge que l'observador veu de la més llunyana es converteix en un anell gairebé perfecte que envolta la galàxia lent i les seves irregularitats es deuen a la asimetria de la seua galàxia originària.

Com funcionen els anells d' Einstein.

El descobriment ho va aconseguir de forma fortuïta l'estudiant Margherita Bettinelli, mentre estava analitzant la població estel·lar de la galàxia nana de Sculptor.

L'ara anomenat 'anell d'Einstein Canàries', és un dels de major simetria dels descoberts fins ara i és gairebé circular. La galàxia font es troba a una distància de 10.000 milions d'anys llum, de manera que la galàxia es veu tal com era en aquella època.
Per contra, la galàxia lent, amb una massa similar a la de la Via Làctia, es troba més a prop -a 6.000 milions d'anys llum-i, per tant, la vejem més evolucionada.

Estudiar aquests fenòmens ens proporciona informació molt important per a conéixer la composició de la galàxia font i, d'altra banda, l'estructura del camp gravitatori i de la distribució de matèria fosca de la galàxia lent.

Vídeo sobre un anell d' Einstein

Noticia relacionada
Noticia original

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada