dimarts, 27 de gener del 2015

ACONSEGUEIXEN, PER PRIMERA VEGADA, RALENTIR LA VELOCITAT DE LA LLUM

Que la velocitat de la llum podia rellentir-se al travessar materials densos com l’aigua o el vidre era un fet sabut i demostrat pels científics. No obstant això, en un article de “Science Express” uns investigadors de les universitats de Glasgow i Heriot-Watt han anat més lluny, han demostrat un fet que  fins ara semblava impossible: “aconseguir frenar els fotons en l’espai”. Aquest fet ha sigut possible aplicant una “màscara” a un feix òptic, la qual cosa permet tindre als fotons una estructura espacial per a poder reduir la seua velocitat.

Mitjançant la següent metàfora es pot comprendre millor la solució aplicada per part dels científics: Comparen un rall de llum, que té molts fotons, amb un equip de ciclistes, els quals per torns van ficant-se en el cap del gran grup. Malgrat que tots els ciclistes roden formant una unitat, la velocitat de cadascun dels ciclistes pot variar quan algú d’ells canvia de posició.

L’experiment es va configurar com si fos una carrera contrarellotge, amb els fotons alliberats en parelles al llarg de distàncies semblants i fins una línea de meta concreta. Els fotons “normals” aconseguien arribar a la línea de meta en el temps previst, però els que havien sigut manipulats pels científics amb la màscara tardaven més temps en aconseguir el seu objectiu. Per tant, viatjaven- més lentament a traves de l’espai buit.


Notícies relacionades:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada