dimecres, 14 de gener del 2015

Creen 'una màquina del temps virtual' que recrea tota la vida de l'univers


Un grup d'astronoms creen el primer univers virtual realista amb l'ajuda de "Illustris" , un simulador per a ordenador sobre la formació de les galaxies que recrea 13 000 millons d'anys d'evolució cosmica amb una resolució sense precedents .



Els intents anteriors per simular l'univers es van veure obstaculitzats tant per la falta de potents ordinadors, com per la complexitat dels càlculs físics, el que impedia modelar un sistema de retroalimentació sobre la formació d'estrelles, explosions de supernoves i forats negres supermassius.

Però ara un equip de científics, principalment dels EEUU, ha presentat els detalls de 'Illustris', un programa que han vingut desenvolupant en els últims 5 anys. Segons expliquen, es van utilitzar més de 8000 supercomputadors funcionant en paral·lel per tot el món per realitzar els càlculs i un model físic complet. Si haguessin utilitzat sol un ordinador d'escriptori, els càlculs s'haguessin demorat més de 2.000 anys.

"Fins ara cap simulació no havia estat capaç de reproduir l'univers en les seves petites i grans escales de manera simultània", sosté l'autor principal del projecte, Mark Vogelsberger, del centre d'investigació astronòmic Harvard-Smithsonian. La simulació per ordinador comença tot just 12 milions d'anys després del Big Bang on 'Illustris' mostra una barreja realista de les galàxies espirals, com la Via Làctia, i les galàxies el·líptiques.

 "Illustris és com una màquina del temps. Podem anar cap endavant i cap enrere en el temps. Podem fer una pausa en la simulació i fer zoom sobre una sola galàxia o cúmul de galàxies", explica el coautor del projecte, Shy Genel, de Harvard.


Noticia original


Noticies relacionades :

Un tàndem de dos forats negres destrossa una estrella.


Temps real: Un forat negre a punt d'empassar-un núvol de gas.


Un forat negre esclatar fa dos milions d'anys: el 'drac adormit "pot despertar.


Nou mapa de la Via Làctia: el cor de la galàxia té forma de closca de cacauet.


Mátrix sota el microscopi: físics intenten comprovar si el nostre univers és una il·lusió.



Video :

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada