diumenge, 26 d’octubre del 2014

PAS DEL COMETA PER MART


Els tres orbitadors de la NASA al voltant de Mart han confirmat el seu bon estat després del sobrevol del cometa C/2013 A1 Siding Spring, que el diumenge es va apropar a 139.500 km del Planeta Roig, un fenomen que sols ocorre una vegada cada milió d’anys. Les sondes Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) i la recent arribada MAVEN es van refugiar amb èxit darrere del planeta per evitar que les perilloses partícules alliberades per la roca espacial, que viatjava a una velocitat de 56 km per segon, xocaren contra l´estructura.
Les naus van ser construïdes per  estudiar el cometa i els seus possibles efectes sobre l’atmosfera. La Mars Odyssey, que esta en Mart des de l’any 2001 va realitzar una maniobra el passat 5 d’agost per ajustar la seua òrbita de forma que va quedar protegida del cometa per el propi Mart durant uns minuts.
La telemetria rebuda de la Odyssey confirma que la nau s’encontra en bon estat, també que va realitzar les observacions previstes del Siding Spring.
Els científics esperen rebre imatges obteses per el instrument Themis de la nau en els pròxims dies. És la primera volta que el Siding Spring, després d’un viatge d’un milió d’anys, vola tan a prop del sol, per el que les observacions de les naus poden donar noves pistes sobre els primers dies del nostre sistema planetari fa més de 4000 milions d’anys. Es probable que el cometa siga llançat cap a fora del nostre Sistema Solar, per el que mai més tornarà.



Noticia 1
Noticia 2

Vídeo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada