diumenge, 12 d’octubre del 2014

PREMI NOBEL DE FÍSICA 2014 PER ALS CREADORS DEL LED BLAU

Els científics japonesos Isamu Akasaki, Hiroshi Amano i Shuji Nakamura han aconseguit el premi Nobel de Física 2014 per haver inventat el led blau, una nova font de llum eficient, duradora i amigable amb el medi ambient. Es tracta del díode emissor de llum blau (led, per les sigles en anglès de light emitting diode).



Malgrat considerables esforços, tant en l'àmbit científic com en l'industrial, el led blau va romandre com un desafiament durant tres dècades, fins que va arribar l'avanç revolucionari dels tres investigadors japonesos.

Podem dir que els leds contribueixen a l'estalvi de recursos de la Terra. Açò és possible gràcies a que el consum de materials també disminueix ja que duren fins a 100.000 hores, en comparació de 1.000 per a bombetes incandescents i les 10.000 hores per a les llums fluorescents.
 
El llum led té un gran potencial per a elevar la qualitat de vida de més de 1.500 milions de persones a tot el món que manquen d'accés a les xarxes d'electricitat.

En definitiva, la seua invenció ha revolucionat la il·luminació de les dues últimes dècades en permetre generar una llum blanca, brillant i barata.










Noticia original

Noticies relacionades:

- Es deixen de fabricar bombetes incandescents

- Per què aquest premi?


Vídeo:


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada