dilluns, 27 d’octubre del 2014

Una estrela “ ferida” escapa de un forat negre.

Un equip internacional d'astrònoms ha estat testimoni directe d'un esdeveniment rar i excepcional: la "fugida" d'una estrella  que havia sigut capturada per un enorme forat negre. De fet, el forat negre havia començat ja a "devorar" l'estrella quan aquesta va aconseguir alliberar-se.

Normalment, pensem en els forats negres  com en enormes "depredadors espacials" capaços d'engolir estrelles senceres (o qualsevol altra cosa que es pose a tir de la seua immensa gravetat). No obstant això, en algunes ocasions una estrella ja "mossegada" per un forat negre aconsegueix escapar encara que, això sí, després d'haver perdut una gran porció de la seva massa. En aquest cas, la "mossegada" de l'estrella tenia una massa equivalent a la del planeta Júpiter.

En un article que es publica en Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, els investigadors revelen que l'estrella i el forat negre es troben en una galàxia que està fora del recentment batejat supercúmul de Laniakea, del que la nostra galàxia, la Via Làctica, forma part.

L'esdeveniment, la denominació tècnica del qual és "Esdeveniment de disrupció de marea" o TDE, per les seues sigles en anglès, ha succeit molt lluny de nosaltres, és cert, però encara així es el TDE més proper mai observat per la Ciència i el que més oportunitats donarà als astrònoms per comprendre com funcionen i s'alimenten els forats negres supermasius que hi ha en el centre de moltes galàxies.

Notícia Original

Notícies Relaciondes:

Noticía 1

Notícia 2

Video:

2 comentaris:

  1. La notícia està molt ben feta, a més es dóna a entendre la informació d'una manera molt detallada i clara. Es pot veure que els forats negres no són els depredadors espacials que es pensava, doncs de vegades les estrelles poden escapar dels forats, encara que perden la majoria de la seua massa.

    ResponElimina
  2. Aquesta noticia esta molt be ja que ens informa breument coses importants i de manera facil per a entendre. Podem saber que hi ha possibilitat de que les estrelles ja "mossegades" puguen escapar, pero perdent una gran part de la seua massa. Tambe sabem que el TDE donarà oportunitats als astrònoms per poder tindre mes informació sobre els forats negres.

    ResponElimina