diumenge, 19 d’octubre del 2014


El cor mecànic pot ser una alternativa al trasplantament de cor
 

La insuficiència cardíaca afecta a quasi un 2% de la població espanyola i a un 10% dels majors de 70 anys, augmentant cada any. Per açò, la demanda de trasplantaments de cor s'ha incrementat, ja que el nombre de donants de cor òptims s'ha estancat en els últims anys. Aquesta disminució fa necessària la cerca d'alternatives que substituïsquen la funció del cor. Una d'elles seria l'anomenat cor mecànic.

Els cors mecànics són bombes centrífugues que donen un flux continu de sang i substitueixen de forma parcial o total la funció del ventricle esquerre del cor, portant sang del ventricle esquerre a l'artèria aorta.

No obstant açò, segons els experts de l'Hospital Universitari de Bellvitge les millores que s'han implementat en ell, com una major durabilitat, fan que es convertisca en una alternativa en pacients ancians amb insuficiència cardíaca molt avançada i que no responen als tractaments convencionals.

L'energia elèctrica que necessita s'aconsegueix mitjançant un cable que ix de l'abdomen del pacient i es connecta a unes bateries recarregables, la qual cosa permet al pacient ser autònom i portar una vida normal.

A més, s'ha aconseguit reduir la grandària del sistema de control i de les bateries externes per a facilitar la mobilitat del pacient i la seua vida diària, així com augmentar el temps de funcionament.

Els cors mecànics ja són rutinaris en països com Alemanya i EUA, on l'any passat es van implantar més de mil assistències mecàniques de llarga durada. A Espanya fins ara solament hi ha hagut una desena de casos.

Des de 2006, més de 10.000 malalts s'han beneficiat d'aquests dispositius en el món, amb una supervivència del 80% durant el primer any i del 70% dos anys després de la intervenció, segons dades de The Interagency Registry for Mechanically Assisted Circulatory Support.


Noticia original

Noticies relacionades:

-  El cor mecànic salva vides.

- Primera pacient amb cor mecànic


Vídeo

1 comentari:

  1. M'ha impactat moltíssim veure fins on pot arribar la ciència tecnològica en la salut, així beneficiant als humans. Crec que sí finalment el cor mecànic substitueix al transplantament de cor haurem fet un gran avanç, ja que salvarem més vides i la taxa de vitalitat augmentarà. No obstant, aquest projecte suposa un presupost econòmic car.

    ResponElimina