divendres, 22 de maig del 2015

Descobreixen el primer peix 100% de sang calenta


El lluna real Lampris guttatus usa els seus brànquies com el radiador d'un cotxe per conservar la calor.

Des d'un punt de vista evolutiu, tenir la sang calenta o freda són dues estratègies igual de vàlides. Però, per als animals amb capacitat de conservar la calor generada pel propi cos (endotèrmia), aquest mecanisme s'ha demostrat ideal en entorns de baixes temperatures o en ecosistemes amb oscil·lació tèrmica acusada.
La sang calenta augmenta la capacitat de reacció de l'animal, la seva potència muscular i el manteniment d'un rendiment sostingut.



"Les tonyines i els taurons són endotèrmics regionals, el que significa que només escalfen determinades parts o regions del seu cos, com els músculs natatoris o parts de les vísceres. El lluna real és diferent, pot escalfar tot el seu cos, incloent òrgans importants com el cor ", diu el biòleg Nicholas Wegner. Aquest científic de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units (NOAA, per les sigles en anglès) ha descobert al costat d'altres col·legues que aquest peix manté tot el seu cos a temperatures diversos graus per sobre de les fredes aigües per on es mou.


La història evolutiva del lluna real cal buscar-la en espècies que vivien en les zones més profundes de l'oceà. Això ho fa encara més únic, a l'haver inventat una estratègia per moure per les aigües fredes sense que es veiés afectada la seva fisiologia i rendiment com a depredador. Com diu Wegner: "Tenir el cos calent augmenta la seva velocitat a nedar, millora el temps de reacció i la resolució visual. Això li dóna una particular avantatge sobre les preses, que estan a la mateixa temperatura que l'aigua".

video;





Noticia relacionada


Noticia original

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada