divendres, 15 de maig del 2015

El peix lluna reial, primer peix de sang calenta


Un estudi desarrollat per investigadors estadounidenses ha descobert que el peix lluna reial (Lamprus guttatus) té la sang més calenta que l'entorn que el rodeja, com passa als mamífers i les aus, una primícia en el món dels peixos. La temperatura muscular del peix lluna reial és, de cinc graus superior a la de l'aigua que el rodeja quan nada entre 150 y 1.000 peus per baixde la superficie.
Els peixos que habiten les mateixes aigües profundes tendeixen a ser lents i amb poca gana per a conservar la seva energía i, en lloc de seguirlos, cacen tenent emboscades a les seves preses. Però, en el cas del peix lluna el seu constant moviment d'aletes calenta el seu cos, augmenta el seu metabolisme, el seu moviment i la seua capacitat de reacció, i la seva vista és més aguda segons descriuen els biòlegs  de la Administración Oceánica y Atmosférica de Estados Unidos (NOAA)  . El sorprenent peix habita en aigües gelades i amb poca llum. Es caracteritza a més per nadar gràcies al rápid moviment de les seues aletes pectorals, com si foren ales.
ELs vasos sanguinis que transporten sang calenta a dintre del teixit branquial rodejen els que porten la sang freda de nou a l'interior del cos després d'absorbir l'oxigen de l'aigua. Aquest diseny es coneix en enginieria com a "intercanvi de calor a contracorrent", la qual cosa en el peix lluna suposa que la sang calenta que ix del centre del cosa ajude a calentar la sang freda que torna de la superfície respiratòria de les agalles.
És similar al radiador d'un automóvil  és una adaptació natural per a mantindre la calor y una temperatura elevada inclús en aigües fredes, la qual cosa es coneix com a endotermia.

Noticia original :

Noticies relacionades :
-Descobreixen de peix en la Amazonía
-Troben un peix que provoca alucinacions al ser consumit

Vídeo :

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada