diumenge, 31 de maig del 2015

L'escalfament de l'oceà també fon el gel antàrtic

Això és Larsen C, una de les majors plataformes de gel de l'Antàrtida. Segons un estudi del British Atlantic Survey, consell d'investigació del medi ambient natural, està fent-se més fina tant per dalt com per baix. Els seus veïns Larsen A i B es van esfondrar en 1995 i 2002.

LARSEN C

L'informe assegura que Larsen C s'està fonent no només per la calidesa de l'aire. La barrera de gel s'està reduint també per l'escalfament de l'oceà. Fins ara, els científics no estaven segurs sobre el paper dels oceans en la desaparició de les plaques de gel.
La fosa de Larsen C contribuirà a l'augment del nivell del mar.

"Quan es van perdre Larsen A i B, la disminució de les glaceres darrere d'ells es va accelerar i contribueixen ara significativament a la pujada del nivell del mar de tota l'Antàrtida", diu David Vaugham, geòleg del British Antartic Survey. "Larsen C és major, i la seva pèrdua en els propers decennis augmentaria les projeccions de pujada del nivell del mar per a l'any 2 100. Calculem que en 2100 aquest estarà més de 50 cm per sobre del nivell actual, i que causarà problemes a les ciutats costaneres i de poca altitud ".

La plataforma Larsen C rep el seu nom del capità Carl Anton Larsen, del balener noruec Jason, que va navegar al llarg de la barrera de gel a 1893.
Durant un període de quinze anys, entre 1998 i 2012, un equip d'investigació va combinar dades de satèl·lit amb els sondejos de vuit radars.
Va descobrir que la plataforma havia perdut una mitjana de quatre metres de gel i s'havia reduït una mitjana d'un metre a la superfície.

La península antàrtica és una de les regions de la terra que pateix un escalfament més ràpid, amb un increment de les temperatures de 2,5 graus centígrads en els últims cinquanta anys. Els científics adverteixen que la pèrdua de les plataformes glaceres podria comportar conseqüències dramàtiques per al planeta.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada