dissabte, 30 de maig del 2015

El primer cas d'assassinat conegut en la història de la humanitat

El Crani 17, recuperat a la Sima de los Huesos  de la serra d’Atapuerca, està compost per 52 fragments recopilats al llarg de 20 anys d'excavació (de 1990 a 2010). L'individu al qual correspon morir al començament de la seva joventut i va arribar al jaciment fa 430.000 anys, on jeu juntament amb altres 27 individus de la mateixa època.

L'establiment de l'origen d'aquesta extraordinària acumulació de cadàvers en una recòndita avenc  de la burgalesa Cova Major ha constituït durant dècades un dels majors desafiaments de la prehistòria mundial.
Per als membres de l'equip d'excavació es tractava d'un amuntegament intencionat de cadàvers realitzat per altres humans. No obstant això, alguns investigadors havien proposat explicacions alternatives en les que cobraven importància l'acció de carnívors o els corrents de fang i aigua.
Els estudis realitzats en els últims anys han permès descartar aquestes dues últimes hipòtesis, deixant només dues alternatives per a l'origen de l'acumulació de cadàvers: els individus van caure accidentalment per l’avenc vertical de tretze metres que dóna accés a aquesta cavitat o es van acumular els cadàvers intencionalment. Per als investigadors, discernir de manera inequívoca entre aquestes dues hipòtesis era molt complicat.

El Crani 17   presenta dos orificis en l'os                                                                                              
frontal, per sobre de l'òrbita ocular esquerra. El seu estudi ha permès demostrar que aquests orificis es van produir possiblement per l'impacte d'un objecte dur just abans o després de la mort de l'individu, quan encara tenia teixit tou.
Aquest impacte podria haver-se produït durant la caiguda de tretze metres per l'avenc que dóna accés al jaciment, el que seria compatible amb la hipòtesi de caiguda accidental.

Utilitzant les més modernes tècniques forenses ha estat possible demostrar que les dues lesions van ser produïdes pel mateix objecte en dos impactes diferents i amb diferents trajectòries, el que descartaria la teoria de la caiguda accidental.

"El tipus de lesions, la seva localització i el fet que fossin produïdes en dos cops independents amb el mateix objecte ens porta a interpretar que probablement van ser produïdes durant un acte d'agressió mortal per un altre individu, en el que constituiria el primer cas d'assassinat conegut en la història de la humanitat ", asseguren els científics.

 Aquestes dades indicarien que l'individu del Crani 17, si ja era mort, no va poder arribar pel seu propi peu fins “la Sima de lo Huesos”, sinó que el seu cadàver va haver de ser transportat fins allà, molt probablement, per altres humans. Aquesta hipòtesi suggereix que van ser els humans els responsables de l'acumulació de cadàvers de “la Sima de lo Huesos”, per la qual cosa es tractaria del primer acte funerari de la humanitat.

Noticia original

Noticia relacionada


1 comentari:

  1. Aquesta notícia sobre el primer cas d'assassinat en la història m'ha paregut interessant pel fet que, d'assassinats van haver molts, però es desconeixia exactament quin va començar en la història i també, el fet de que el primer assassinat de la història haja sigut a Espanya fa d'aquesta notícia prou més impactant. Una salutació.

    ResponElimina