diumenge, 3 de maig del 2015

Biomecànica crea un comunicador per a xiquets amb paràlisi cerebral



L'Institut de Biomecànica de València (IBV) ha coordinat una iniciativa europea que ha desenrotllat un sistema cervell-ordinador per a potenciar les capacitats de comunicació de les persones amb paràlisi cerebral des de la seua infància, a fi de millorar la relació amb el seu entorn i l'expressió d'emocions. La paràlisi cerebral afecta 1,5 persones de cada mil a Espanya i és la primera causa de discapacitat en la infància, mentres que els pacients amb paràlisi cerebral discinética, que tenen intel•ligència conservada però no poden parlar ni expressar-se perquè no tenen control motor, representen el 15 %, segons ha explicat l'IBV. Açò suposa que els afectats tinguen dificultat per a relacionar-se amb l'entorn i obstaculitzar el seu desenrotllament cognitiu i emocional.
Com a resultat del projecte s'ha realitzat un comunicador que està disponible gratuïtament per a tablets Android. Denominat ABC, està compost per quatre mòduls independents basats en els últims avanços en processament de senyals neuronals, comunicació alternativa assistida per ordinador i monitorització de biosenyals. L'aplicació, desenrotllada i avaluada amb usuaris per l'IBV, es pot personalitzar i facilita que l'usuari puga desenrotllar activitats de la vida diària i comunicar-se amb terceres persones. L'ABC es regix per sensors inercials, una tecnologia semblant a la dels telèfons mòbils per a registrar l'activitat, sistemes d'electromiografia (EMG) que detecta la contracció voluntària d'un múscul i els interfícies cervell-ordinador.
Els investigadors han comprovat que després de col•locar estos sistemes al xiquet amb paràlisi cerebral junt amb la tablet ubicada en la seua cadira de rodes, este és capaç d'expressar les seues necessitats. "Per a això ha de dur-se a terme un xicotet entrenament, més senzill que el procés d'aprenentatge que realitza qualsevol xiquet que aprén a escriure o llegir’’

2 comentaris:

  1. Els sers humans som éssers sociables, per aquest motiu necessitem interaccionar i comunicar-se entre nosaltres. No obstant això, hi ha persones que sofreixen algun tipus d’infermetat que no es permet expressar allò que necessiten o senten. Una d’aquestes dificultats és la que pateixen les persones amb paràlisi cerebral des de la seua infància.Aquests éssers humans han de conviure cada dia amb el mutisme què es condemna la seua malaltia i que els impedeix desenrotllar-se cognitivament i emocionalment amb la resta de la humanitat. Doncs bé, gràcies als avanços científics que ha desenvolupat l’Institut de Biomecànica de València (IBV), aquests pacients podran potenciar les seues capacitats comunicatives i millorar la seua relació emocional amb el seu entorn mitjançant un sistema cervell-ordinador.

    La ciència ha aconseguit que aquestes persones passen de ser éssers passius a ser éssers actius, millorant així la seua qualitat de vida.

    ResponElimina