diumenge, 13 de març del 2016

300 galàxies ocultes darrere de la Via Làctia

Mitjançant observacions en ones de ràdio, els astrònoms acaben d'identificar unes 300 galàxies que es trobaven ocultes darrere de la Via Làctia.

El pla de la Via Làctia actua com una mena de pantalla opaca que impedeix als telescopis veure la radiació òptica emesa pels objectes més llunyans situats després d'ella. Tal pantalla la formen les innombrables núvols interestel·lars gasoses i polsegoses que coexisteixen amb les estrelles al pla de la nostra galàxia. No obstant això, les radiacions infraroges, de raigs X i d'ones de ràdio sí que poden travessar aquests núvols de pols galàctiques permetent-nos observar darrere d'elles.

Des de fa uns vint anys, diversos radiotelescopis realitzen una exploració completa de l'emissió HI procedent de la 'zona d'extinció' que produeix la Via Làctia. Fa poc s 'acaben de fer públiques les observacions realitzades des d'Austràlia amb l'històric radiotelescopi de 64 metres de Parkes i han combinat aquestes dades amb tots els anteriors per extreure conclusions d'aquest enorme treball observacional.


         En blau, les galaxies conegudes anteriorment; en verd, les descobertes gràcies al projecte.


Les galàxies estan agrupades en grans comunitats denominades cúmuls i supercúmuls. Les observacions del projecte HIZOA revelen nous detalls de la gegantina superestructura en la qual està immersa la Via Làctia. Els moviments en aquesta superestructura estan dominats per una agrupació de galàxies coneguda com 'el Gran Atractor', grup cap a on es mouen -atretes per la seva enorme força gravitatoria- tant la Via Làctia com les nostres galàxies veïnes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada