dissabte, 12 de març del 2016

La "religió" dels ximpanzés

Investigadors de l'Institut Max Planck a Leipzig (Alemanya), han descobert un estrany ritual que els ximpanzés de les selves de Guinea Bissau realitzen assíduament.
Molt ximpanzés llancen pedres als forats dels arbres sense ninguna funció pràctica, son tants que inclús formen una pila de pedres. Des del punt de vista humà, seria com una espècie de tòtem.
Lo mes intrigant és que l’ home primitiu també feia aquests tipus de rituals similars, i indígenes amb creença animista, fan un ritual semblant

Algunes hipòtesis diuen que sols es una exhibició de força, que seria el substitut de pegar puntades als arbres. Una altra hipòtesi explica un possible llenguatge simbòlic.



Altre cas extraordinari fou descobert per l'Institut Jane Goodall, a la comunitat de ximpanzés de Gombe, a Tanzània. Allà hi ha una zona de cataractes i rius que travessen la selva a l'època de pluges. Quan el chimpances s’ apropen al riu, aquests paren de demostrar-li la seua força i d’ estar nerviosos a contemplar el riu. Molts chimpances quan plou, fan una espècie de ritual o “dansa”.

¿Podran aquests fets llançar llum sobre els orígens del ritual en la història dels homínids? Són una valuosa pista sobre el nostre passat, però necessitem saber més dades.


Rubén Pardo Casanova

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada