diumenge, 13 de març del 2016

Els científics confimen l'existència de les ones gravitacionals

En 1916 Albert Einstein va predir l'existència de les ones gravitacionlas. Son ondulacions en l'univers  provinents de successos cósmics carregats d' energia, desde explocions d'estrelles a colisions de forats negres. La confirmació de la seua existència hui, un segle més tard, suposa un dia històric per a la ciència.
Els investigadors de LIGO (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory) despres de que un mès enrrere aparegueren els primers rumors.

¿Que són exactament?

Tot obejcte amb energia en el univers, cualsevol, produeix aquestes ones en el espai-temps. Incloguent a totes les persones, botant o ballant les produim. El problema es, logicament, que siguent lo que som. motes insignificants en l'univers les ones que produim són practicament indetectables. Per a localilitzar-les tenim que ficar exemples més grans com ara les grans colisions d'energia: estreles explotant, galaxies, forats negres en colisió

Per què són tan importants

Perque conte un element molt valios per a la ciència: informació. Tal i com el astrofísic del MIT Scott Hughes explica : "Hi ha molta informació guardad en les ones gravitacionals,. Com asrólec que soc, trate de pensar com ha de pasar el sò de la ona que medix LIGO, als paràmtres que produeix aquesta mateixa ona."

Les ones gravitacionals contenen informació precisa de successos( una colisió de forats negres) sobre els quals hasta ara els científics soles podien especular. Una vegada els nostres sensors siguen lo suficientment pecisos com per a mesurar ones gravitacionals de manera habitual, es comesara a construir un "cens" de grans events energètics.
Han acabat 100 anys de búsqeuda, el final d'una era. Per sort comença una altra encara més fascinant, on la exploració coósmica vindra dictada per lo que entendrem de les ones gravitacionals.

Noticia original

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada