diumenge, 13 de març del 2016

Europa inicia la seva gran missió a la recerca de vida a Mart


Un cohet Proton rus s'enlairarà el dilluns al matí des de Baikonur, a Kazakhstan, amb la missió espacial més enllà de l'òrbita terrestre que ha desenvolupat mai l'Agència Espacial Europea (ESA). És la primera part del programa ExoMars, l'objectiu del qual és buscar vida al planeta vermell, ja sigui present o extinta.



Fins ara, només els Estats Units han aconseguit enviar a Mart vehicles mòbils d'exploració i és, al costat de l'extinta Unió Soviètica, l'única nació que ha aconseguit aterrar amb èxit en aquest planeta. La seva primíssima atmosfera presenta un descomunal desafiament per a qualsevol sonda que intenti frenar prou com per evitar estavellar-sense remei.


La missió que es llança el dilluns va a provar un mòdul d'aterratge totalment nou, dissenyat per entrar en l'atmosfera marciana a 21.000 quilòmetres per segon i frenar fins a uns 30 quilòmetres per hora en tan sols sis minuts. L'objectiu principal d'aquest vehicle és provar totes les tecnologies necessàries per aterrar al planeta amb èxit, per al que es faran servir primer un paracaigudes, després un escut tèrmic i finalment retropropulsores, tots de nou disseny.

La missió trigarà set mesos a arribar a Mart. Tres dies després d'haver arribat al planeta el TGO es quedarà en òrbita sobre Mart mentre el mòdul d'aterratge s'enlairarà i començarà el seu descens. Un dels objectius d'aquesta missió és aplanar el camí per a l'arribada del primer vehicle d'exploració marciana liderat per Europa, que es llançarà en 2018.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada