dilluns, 23 de febrer del 2015

COM S'ORIGINA L'OLOR A PLUJA

Aquest inconfusible aroma rep el nom de: petricor. L'origen del característic olor de pluja i terra mullada que es queda en l'ambient després que haja plogut ha estat fruit de molta especulació científica, ja que no se sabia quin era el mecanisme pel qual s'alliberava. Ara, un grup de científics creu que ha aconseguit trobar el mecanisme d'aquesta olor.


Els investigadors han observat que quan cau una gota contra una superfície porosa atrapa minúscules bombolles d'aire en el punt de contacte. 

Posteriorment les bombolles viatgen cap amunt a través de la gota per explotar arriben a la superfície, alliberant amb això una xicoteta quantitat de núvols de partícules en suspensió procedents del sòl. 

En el seu estudi han sigut capaços d'inclús de precedir quina quantitat d'aerosols es alliberaven depenent de variables com la velocitat de caiguda de les gotes i la permeabilitat i porositat de la superfície de contacte. 

Per a determinar tot açò han fet ús de càmeres d'alta velocitat i "pluja artificial" generades al laboratori deixant caure les gotes sobre diferents sòls i diferents altures. 

"Fins ara no se sabia que es pogueren generar aerosols a partir de la caiguda de gotes de pluja a terra", "Aquesta troballa pot ser un gran punt de partida per a treballs futurs que revelaran com microbis i químics que es troben en el sòl poden alliberar al medi ambient i, fins i tot, arribar fins als éssers humans", "Es tracta d'un fenomen tremendament comú i és estrany que ningú hagi observat aquest mecanisme anteriorment", comenten els investigadors. 

                                                                                      Notícia original         



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada