dijous, 19 de febrer del 2015

Els neandertals dividien les tasques per sexe





Els neandertals , una espècie humana que va desaparèixer d'Europa fa uns 40.000 anys, eren més semblants als Homo Sapiens del que pensàvem.Tenien gran robustesa estètica, amb un cos molt musculat , pell clara i el cabell vermellós . Però també enterraven els seus morts i tenien cura dels seus malalts, com nosaltres . A més , van deixar un llegat genètic en els humans actuals .
Una nova investigació publicada al Journal of Human Evolution per investigadors del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) revela que basaven la seva manera de vida en la divisió sexual del treball , una altra característica que els assembla als Homo Sapiens.
En l'estudi s'han analitzat un total de 99 dents incisives de 19 individus , del jaciment de Sidrón , de l'Hortus i de Spy (Bèlgica).


" Basant-nos en el registre paleontològic , en aquest cas sobre les dents , és on vam veure que apareixen trets associables a aquest comportament que sorgeix de l'evolució" , ha afegit Rosas, investigador del CSIC , que va realizar l’investigació.
Pensen que, tenien estries culturals en les peces dentals . Els científics no tenen clar encara quines activitats corresponien a les dones i quins els homes , però els autors de l'estudi assenyalen que, les dones podrien haver encarregat de la preparació de les pells i l'elaboració de les vestimentes . El retoc dels talls de les eines de pedra sembla haver estat una tasca masculina .


Noticia original


Noticies relacionades
-Per què van desparèixer els Neandertals?
-Va ser el sexe amb humans el que va provocar l’extinció dels Neandertals?


Vídeo :



1 comentari:

  1. Hola Jose, vinc a comentar-te aquesta notícia que m'ha semblat molt interessant. A més a més, està clarament relacionada amb els continguts que hem donat en aquest últim tema en classe.
    Avui en dia, alguns científics afirmen que els neandertals van estar en contacte amb l'homo sàpiens, i que van haver hibridacions entre les dues espècies. Altres, no obstant, defensen què les semblances genètiques entre les dues espècies no es deuen al contacte entre elles, sinó a l'existència d'un avantpassat comú. En aquest text sembla que defense la primera postura, ja que diu que els neandertals van deixar un llegat genètic en els humans actuals.
    En aquesta notícia, se'ns informa de que gràcies a les darreres investigacions basades en un estudi de les dents, l'home neandertal s'assembla als humans en el fet de que dividien les tàsques de treball en funció del sexe. Encara que no deixa massa clar quines feines pertanyien a cadascun dels gèneres, sembla que el treball amb les pedres va ser cosa del gènere masculí; i la preparació de les pells i l'elaboració dels vestits, del gènere femení.
    Les fotos em semblen que són molt adients al tema del què es tracta, ja que en la primera foto s'aprecien clarament els trets físics característics de l'home neandertal, i en la segona foto es mostra l'objecte d'estudi del CSIC que ens ha revelat tanta infomació. En el video s'expliquen les diferències trobades entre les inscisives i canines del gènere femení respecte a les del gènere masculí.
    Sembla increíble que a partir de l'estudi d'unes simples incisives, s'haja pogut recollir tanta informació sobre una espècie humana desapareguda fà tant de temps.

    ResponElimina