diumenge, 1 de febrer del 2015

La necròpolis més antiga de la Península Ibèrica



El jaciment del mesolític d'El Collado, en Oliva (València) , va ser excavat per primera vegada entre 1987 i 1988, on es van documentar 14 soterraments al llarg d'una superfície de 143 metres quadrats. Quasi 40 anys després d'eixa primera excavació, un equip de científics liderats pel CSIC ha determinat, per anàlisi del carbono-14, que el conjunt funerari té una edat compresa entre els 9.500 i els 8.500 anys, època en què van viure els últims caçadors-recol•lectors del Mesolític.

La necròpolis d’El Collado a més de ser la més gran d’Espanya, és converteix també en la més antiga de la Península Ibèrica, que trenca amb la idea que els primers soterraments Ibèrics van ser els dels concheros portuguesos dels rius Tajo i Sado.
Segons explica Juan Francisco Gibaja, de la Institució Milà i Fontanals del CSIC. per a esbrinar el període de l'ús del sòl, els arqueòlegs estudien "els canvis en la sedimentació de les fosses, analitzant els distints nivells estratigràfics”.

A més, gràcies a l'anàlisi arqueològica, els investigadors també poden saber que la necròpolis era també un assentament de la població. Els soterraments es realitzaven per mitjà de simples fosses. Les restes òssies van ser trobats en posició fetal i, en alguns casos, es creu que es van soterrar en alguna classe de bossa o lligats, perquè els ossos "se van trobar molt contrastos".

Noticias relacionadas

- El soterrat més antic de la Península esta en València

- La necròpolis d'Oliva, la més antiga de la Península Ibèrica


Video

1 comentari:

  1. Em pareix una noticia interessant ja que ens ajuda a saber un poc més sobre el passat, els essers que vivien i les costums. A més a més,s´ha trobat a Espanya i es la necropolis mes gran que hem trobat açí.

    ResponElimina