dissabte, 21 de febrer del 2015

El sol danya l'ADN fins a l'ombra



El sol danya l'ADN fins a l'ombra. Això que pot resultar paradoxal és el que manté un equip internacional d'investigadors després d'analitzar els efectes de la radiacióultraviolada (com la solar o la que emeten les cabines de bronzejat) a la pell. Les seves conclusions mostren que el dany genètic que produeix la radiació solar no s'atura quan es deixa d'estar exposat, sinó que es perllonga durant hores encara que s'estigui en la més completa foscor.

Els danys en l'ADN causats per la radiació solar són una de les principals causes del càncer de pell, inclòs el melanoma, que és menys comú però més agressiu que la resta. A Espanya, igual que en molts altres països desenvolupats, la incidència de melanomes i altres càncers de pell no deixa d'augmentar i es calcula que les variants més greus podrien triplicar en 15 anys.

L'origen del mal genètic està en les mateixes cèl·lules que protegeixen la pell del sol: els melanòcits. Alguns estudis recents ja havien apuntat que la melanina que produeixen podria estar involucrada en el càncer de pell. El nou estudi, realitzat per investigadors als Estats Units, el Brasil i França i publicat a Science, demostra que la melanina té també un efecte carcinogènic.



Les bones notícies són que el procés de degradació observat és lent. Això pot ajudar a desenvolupar una mena de "crema de la tarda després" amb compostos que poguessin frenar el dany en l'ADN i evitar aquests efectes retardats de la radiació solar o la de les cabines bronzejadores, assenyalen els investigadors en el seu estudi. Un d'aquests compostos pot ser la vitamina E, argumenten.

Noticies relacionades:  



Noticia original:


Video

1 comentari:

  1. Aquesta notícia és molt curiosa, ja que, la majoria de les persones som conscients de que els rajos del sol són roïns per a la nostra pell, (ja que poden causar cancers, taques, etc) i que hi ha que protegir-la quan s'exposem durant un temps prolongat a aquestes radiacions. Però del que no erem concients era de que el sol també danya l'ADN quan estem a l'ombra i que és inclús una de les principals causes de cancer de pell. Ara estan desenvolupant una crema, per aplicar-la després, causa positiva, ja que el procés de degradació observat és lent.

    ResponElimina