dilluns, 23 de febrer del 2015

EL SOL ENS AFECTA FINS I TOT EN LA FOSCOR


El sol danya l'ADN fins i tot quan ens trobem a l'ombra i aquest fet manté a un equip d'investigadors analitzant els efectes de les radiacions ultraviolades sobre la pell. Com a conclusió s'ha tret que el dany genètic que produeix la radiació solar no s'atura quan es deixa d'estar exposat, sinó que es perllonga durant hores encara que s'estiga en la més completa foscor.

El dany causat en l'ADN a causa de la radiació solar, és la causa principal del càncer de pell, juntament amb el melanoma, encara que aquest és menys habitual, però pel contrari, més agressiu.

L'origen d'aquest dany genètic es troba les mateixes cèl·lules que protegeixen la pell del sol: els melanòcits. El nou estudi realitzat per investigadors demostra que la melanina també mostra un efecte cancerigen. Quan els melanòcits de la pell reben radiació ultraviolada, comencen a afegir lletres addicionals al seu ADN i provoquen unes errades que poden disparar l'aparició del càncer. Generalment el dany causat es troba quan estem "a fosques". 

Finalment, d'una manera més detallada s'ha determinat que el dany genètic s'origina per una mena d'excitació química que altera el comportament d'un electró de la melanina. La pròpia energia que allibera eixe procés afecta l'ADN i provoca que encara que ens trobem en la foscor continue acumulant errades de la mateixa manera que ho fa quan estem exposats al sol. Aquest fet afecta tant quan estem exposats al sol com a les cambres de raig ultraviolats.                                                                           


                 



1 comentari:

  1. Hui per hui la malaltia de la qual més es parla és el càncer, hi han alguns tipus de càncer que ja tenen cura i d'altres que encara no s'ha trobat, tot depen del grau en que es trobe i en quin órgan estiga. En aquest cas de càncer de pell la prevenció conta molt a l'hora de contraure'l, ja que evitant les hores fortes de sol inclós, cosa curiosa, estant a l'ombra en aquestes hores podem evitar contraure la malaltia. Els científics no paren d'estudiar la manera de trobar una vacuna per evitar aquesta malaltia o curar-la, llavors està a la mà de tots nosaltres no agafar-la, ja que el simple fet de no expossar-se massa al sol o a aparells de raig ultraviolats disminueix el risc a patir-la.

    ResponElimina