dijous, 11 de març del 2021

¿Coses que leviten i s'enfilen per les parets?



Així és: hi ha més estats físics de la matèria que aquells quatre que ja coneixíem (sòlid, líquid, gas i plasma); però aquests dos estats, encara que a primera vista pareguen molt diferents, tenen moltes coses en comú.

Comencem per la superconductivitat. A mitjan segle XX, John Bardeen, Leon Cooper i John Robert Schrieffer demostraren que la superconductivitat es manifestava si a temperatures suficientment baixes els electrons formaven una sola onda quàntica feta de parelles d'electrons. Aquestes parelles es coneixen com a Pars de Cooper. Com aquestos desobeïxen el principi d'exclusió de Pauli, tendixen a condensar-se en l'estat d'energia més baix, en el que actuen com un gran àtom o ona: el condensat de Bose-Einstein. Actualment, aquestes temperatures per a la superconductivitat en alguns materials es pot aconseguir amb nitrogen líquid.

Finalment, explicaré la superfluïdesa. Aquesta consisteix a que un fluit, com es l'heli-4, s'expose a una atmosfera de menys de 2 K (-271 ºC) i tinga una viscositat de 0, la qual cosa li permetrà ocupar tota la superfície possible inclús si ha de trepar-la per aconseguir-ho. És aquest element perquè és dels únics que no es congela a tals temperatures.


Web original: lafisicayquimica

Text acadèmic: lavozdegalicia

Text acadèmic per a molta més informació: ehu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada