dijous, 11 de març del 2021

Un robot bla amb aspecte de peix aconsegueix nadar en les profunditats de les Mariannes

Un robot con aspecto de pez se adentra a casi 11 kilómetros de profundidad  en la fosa de las Marianas
Inspirat en el peix caragol de la fossa de les Mariannes, aquest robot xinés ha sigut capaç de nadar de manera autònoma a quasi 11.000 metres de profunditat. Encara que de moment les seues funcions són molt limitades, els seus creadors creuen que el disseny, flexible, bla i lleuger, pot establir les bases de l'expedició submarina en condicions extremes.

Des de fa anys s'ha estudiat com determinats éssers vius de cos bla, com a polps i meduses, són capaces de suportar aquestes condicions de vida extremes. Ara, inspirats en l'estructura del peix caragol de la fossa de les Mariannes, un equip de científics ha fabricat un robot bla de silicona capaç de nadar a 10 quilòmetres de profunditat de manera automàtica.


Descobert a 8.000 metres de profunditat, el peix caragol de les Mariannes posseeix una "sorprenent" adaptabilitat i mobilitat, segons els autors, pertanyents a diverses universitats de la Xina. El seu crani parcialment obert i les seues aletes pectorals han guiat el disseny mecànic del robot, amb qui comparteix similituds visuals

El robot bla i flexible està dissenyat per a tindre forma de peix i dues aletes laterals. Segons expliquen els seus creadors, per a aquesta mena de màquines submarines se solen centralitzar en la mateixa zona els components electrònics per a recobrir-los i protegir-los de la pressió de forma més eficient. Amb aquest robot, els investigadors van decidir descentralitzar-los i distribuir-los al llarg del cos del robot, incrustats en silicona blana. D'aquesta manera, es redueix la tensió entre els components sota pressió, a més d'abaratir els costos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada