dimarts, 9 de març del 2021

Un eixam de forats negres.


Els cúmuls globulars són enormes agrupacions d'estrelles. La seva morfologia esfèrica està produïda per la gravetat que ha mantingut unit al cúmul d'estrelles des dels instants inicials de la formació de la Via Làctia. Aquest conté unes 400.000 estrelles, amb una densitat estel·lar extremadament alta a la seva regió central ..

Els objectes compactes que s'espera trobar en els nuclis dels cúmuls globulars són els anomenats 'forats negres de massa intermèdia'. Tant els forats negres supermassius que habiten els nuclis de les galàxies, com els de tipus estel·lar que resulten del col·lapse d'una estrella individual, es coneixen molt millor. Però els forats negres de massa intermèdia estan molt poc estudiats, se sap molt poc d'ells. Van utilitzar dades dels telescopis espacials Hubble i Gaia per mesurar els moviments d'estrelles individuals del cúmul amb una precisió altíssima.

En lloc d'això, van constatar que aquesta zona central massiva ha d'ocupar un percentatge apreciable de la mida del cúmul i entre el 0,8 i el 2% de la seva massa. Són els cadàvers deixats per les estrelles velles després d'arribar a la fi de les seves vides, romanents que són de tipus diferents per dependre de la massa que va tenir cadascuna d'aquestes estrelles durant la seva vida.



notícia original


Notícia relacionada.


Noticia relacionada 2.

vídeo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada