divendres, 5 de març del 2021

Desxifren el genoma més gran del món animal

 

 

Els peixos pulmonats són els peixos vius més pròxims als éssers humans. Encara tenen molt en comú amb els peixos, però ja tenen algunes característiques dels vertebrats terrestres. Descobert exactament fa 150 anys, el peix pulmonat australià es considera un «fòssil vivent» que s'assembla molt als fòssils de peixos pulmonats que van viure fins fa 100 milions d'anys.



La història evolutiva dels peixos és extremadament llarga. Pertanyen als pocs llinatges supervivents de peixos amb aletes lobulades , que van viure en el moment de la «conquesta de la terra» fa uns 420 milions d'anys, i dels quals molts s'han extingit fa molt temps. Una d'aquestes línies extintes de peixos amb aletes lobulars va donar origen als vertebrats terrestres, els tetràpodes . Aquets peixos encara s'assemblen a aquests llinatges extints d'aqueixa època, que van abandonar amb èxit l'aigua.


El genoma dels peixos pulmonats es troba entre els més grans de tots els animals. La seqüenciació completa del genoma del peix pulmonat australià te una grandària total d'aproximadament 43.000 milions de nucleòtids d'ADN, permet confirmar la posició evolutiva clau dels peixos com els parents vius més pròxims dels tetràpodes. Els investigadors creuen que aquests peixos van poder eixir de l'aigua i traslladar-se a terra gràcies a unes preadaptacions genètiques a les noves condicions ambientals de la vida terrestre que no eren presents anteriorment. Així, es va demostrar que els mateixos gens que controlen el desenvolupament pulmonar embrionari en humans també complien aquesta funció en els pulmons dels peixos.




-Notícia original

-Notícies relacionades: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada