divendres, 12 de març del 2021

Un antineutrino impacta contra l'Antàrtida... des d'un forat negre?

 

Recentment, un telescopi massiu en el pol sud va detectar un antineutrino provinent de l'espai a una velocitat propera a la de la llum i portant amb sí 6.3 PeV (petaelectronvolts), energia que gastaria una làmpara de 10W encesa durant una centèsima de segon.

 Però el que és verdaderament interessant de tot açò no és ni l'energia ni la velocitat, que també, sinó d'on ve ixa partícula tan enèrgica i xicoteta: estem parlant d'una galàxia llunyana, un forat negre o qualsevol altre cos capaç de produïr-la. I el que la fa tan especial és la confirmació de una teoria plantejada fa 60 anys per Glashow que consistia en què la interacció d'un antineutrino amb un electró amb la quantitat d'energia adequada formaria una nova partícula fins ara desconeguda.

 De totes maneres, cal recalcar també la capacitat de detecció del telescopi, tenint en compte que un antineutrino és una partícula quasi fantasmal extremadament difícil de detectar. Per exemple, molts neutrinos i antineutrinos estan travessant la Terra i incús el teu cos sense que te n'adones.


Notícia original: notimérica

Altres notícies: LA NACION, ABC


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada