dimecres, 19 de novembre del 2014

El secret ocult de Mimas, la lluna més propera a Saturn.

Quan va ser descoberta Mimas una de les tantes llunes de Saturn, els científics van pensar que era un cos celeste poc atractiu i fins a cert punt avorrit. Però aquest desinterès aparent per Mimas ha acabat gràcies a un recent descobriment que ha tornat els ulls dels científics cap a ella, que intenten revelar un secret que amaga en el seu interior.

Aprofitant la proximitat de la sonda Cassini, els científics van decidir realitzar fotografies de la lluna i estudiar una mica més a fons la seva òrbita al voltant de Saturn. L'equip esperava veure algun lleu moviment de balanceig en la seva trajectòria, ja que la seva òrbita és el·líptica, és a dir, que sigui més ràpida quan s'acosta al planeta i més lenta quan s'allunya.

No obstant això van descobrir que el balanceig era el doble de l'esperat. Això trencava amb els models convencionals, que estableixen que la massa es distribueix uniformement en el seu interior. Per tant van començar a investigar.

Els científics només troben dues possibles respostes a aquest fenomen: Mimas té un nucli rocós oblong, semblant a una pilota de rugbi o conté un immens oceà en el seu interior. 

La primera possible causa faria que el seu centre de gravetat canviés a mesura que variés la seva òrbita, provocant les oscil·lacions observades. Si una estranya força de gravetat provocada per Mimas afecta en el futur la trajectòria de la nau Cassini, aquesta seria la causa més probable. Però si això no passa, la més probable seria l'explicació d'un enorme oceà subterrani.

Però la presència d'aquest mar també implicaria un altre descobriment, Mimas té una font de calor interior que mantindria aquest mar en estat líquid tot i el fred. Aquesta font de calor podria sorgir de les marees, les quals podrien crear una fricció a l'interior de la lluna que proporcionaria l'escalfament i mantindria el gel fos.
Aquesta petita lluna té molt més atractiu del que es creia fins avui i si en veritat conté un oceà en el seu interior farà que els ulls de la ciència estiguin sobre ella en el futur.

Notícia original.

Noticies relacionades.

http://curiosidades.batanga.com/3658/las-lunas-de-saturno
http://curiosidades.batanga.com/5237/5-extranos-secretos-de-la-luna


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada