dissabte, 15 de novembre del 2014

Un grup de científics Valencians descobreix un forat negre en plena “indigestió”.


Un equip internacional d'astrònoms, liderat pel valencià Iván Martí-Vidal, de l'Observatori Espacial de ALMA per captar en detall el fenomen conegut com a 'indigestió' d'un forat negre. Es tracta d'un tipus d'esdeveniment extraordinàriament energètic que implica un titànic raig d'energia i matèria, en el qual s'assoleixen les energies més altes de l'Univers i per al qual encara queden moltes preguntes sense resposta.
Onsala i Chalmers University de Göteborg (Suècia), i en el qual participa el catedràtic de la Universitat de València (UV) Jon Marcaide, ha utilitzat el poder del telescopi
Aquesta ejecció de matèria en forma de raig és el succés anomenat 'indigestió' d'un forat negre. Els detalls del procés pel qual es produeixen aquestes 'indigestions' són encara un misteri per a la Astrofísica.
"Aquestes observacions han estat totalment inesperades", assenyala Iván Martí-Vidal. L'equip estava observant el raig de l'objecte anomenat PKS1830-211 --un forat negre supermassiu molt actiu, la llum està sent desviada i duplicada per una altra galàxia que fa de "lent gravitatòria" i amplifica la emissió-- per motius totalment aliens al que ha resultat ser un descobriment. "I, de sobte, ens vam adonar que les imatges de PKS1830-211 canviaven subtilment en intensitat i en color, a uns nivells tan baixos que només el telescopi ALMA podia ser capaç de captar.
Una anàlisi minuciosa de les dades ens va portar a la conclusió que havíem estat observant, per sort, just en el moment en què nova matèria estava entrant a la base del doll relativista; havíem vist una "indigestió 'en directe i a unes freqüències i nivells encara inexplorats en aquest tipus de fenòmens", relata Martí-Vidal.

Noticia original:

Noticies relacionades:
Stephen Hawkings
Teoria de la relativitat d'Einstein

Vídeo:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada