dissabte, 22 de novembre del 2014

El telescopi ALMA mostra la millor imatge del naixement de planetes

Astrònoms que treballen al telescopi ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) han aconseguit capturar la millor imatge fins a la data i amb detalls extraordinaris de la formació de planetes al voltant d'una estrella jove. Es tracta de les primeres observacions que ha dut a terme ALMA en la seua configuració quasi completa i les imatges de major resolució fetes en longituds d'onda submil·limètriques. La revolucionària imatge mostra la formació d'un disc planetari al voltant de l'estrela HL Tau, situada a uns 450 anys-llum de la Terra en la constel·lació Taurus.

També s'aprecien detalls inesperats en el disc de material sobrant després del naixement de l'estrela, així com una sèrie d'anells concèntrics brillants, separats per buits. Segons Stuartt Corder, subdirector d'ALMA, "lo que hem observat és, quasi amb total seguretat, el resultat de la formació de cossos planetaris jóvens en el disc. És una sorpresa, ja que no s'espera que estreles jovens d'aquest tipus tinguen grans cossos planetaris capaços de produir les estructures que veiem en les imágens".
Per a l'astrònoma Catalina Vlahakis, la imatge va a "revolucionar les teories de formació planetaria". I és que el disc de HL Tauri apareix molt més desenrotllat del que s'esperaria amb l'edat del sistema. Per tant, la imatge d'ÀNIMA també suggerix que el procés de formació de planetes pot ser més ràpid del que es pensava. Les estreles jóvens com HL Tauri naixen en núvols de gas i pols fi, en les regions que s'han afonat davall els efectes de la gravitació, formant densos nuclis calents que amb el temps s'encenen per a convertir-se en estreles jóvens. Estes estan rodejades d'un "capoll" format pel gas i la pols restant, que finalment es deposita en un disc protoplanetari.


-Noticia original

-Noticies relacionades:
 
-El conjunt de telescopis ALMA obtenen una 'ecografía' del embrió de una estrella

-El univers es encara mes vell del que es pensaba

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada