dilluns, 17 de novembre del 2014

La inversió del camp magnètic terrestre

El camp magnètic de la Terra s’ha invertit moltes vegades al llarg de milions i milions d’anys. Aquest camp magnètic el podem identificar com una comú barra d’iman dipolar on el seu pol nord, en l’actualitat es troba un poc desplaçat de l’eix de rotació de la Terra. Aquest manté la seua intensitat durant milers i milions d’anys. No obstant, aquest camp magnètic es debilita i inverteix la seua direcció a causa de raons encara desconegudes. Fins al moment s’ha pensat que aquest procés durava diversos milers d’anys.

Actualment, un nou estudi realitzat per científics d’Itàlia, França i Estats Units demostra que la última inversió del camp magnètic terrestre fa aproximadament un milió d’anys va durar menys del suposat, menys de 100 anys, aproximadament la duració d’una vida humana. Aquest descobriment fa evident que la intensitat del camp magnètic de la Terra està disminuint 10 vegades mes ràpid del normal, donant a pensar als geofísics que la pròxima inversió del camp magnètic es produirà dins d’uns pocs milers d’anys.

Aquesta inversió no és nociva per a la vida terrestre, a pesar que s’ha investigat molt en registres geològics i biològics, no existeixen catàstrofes prèvies associades amb inversions del camp magnètic. No obstant, aquesta inversió si que podria influir en les xarxes elèctriques generant corrents que podria desactivar-les.
El que sí que fa el camp magnètic terrestre és protegir-nos la vida front les partícules energètiques del Sol i dels rajos còsmics, que són capaços de provocar mutacions genètiques. La pèrdua d’aquest escut electromagnètic abans d’una inversió ens deixaria exposats a aquestes partícules amb una gran quantitat de risc major a del càncer i que ens portaria a prendre mesures mai vistes. Aquest perill es veuria influenciat si les inversions foren precedides per grans períodes on la intensitat fora inestable.

Notícia original

Notícies relacionades:
El camp magnètic terrestre podria estar implicat en la degradació de la capa d'ozó
Variacions magnètiques i gravitatòries d'una zona situada entre l'Atlàntic i l'Índic

Vídeo:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada