dijous, 13 de novembre del 2014

PELL DE TOMÀQUET PER RECOBRIR LES LLAUNES PER DINS.


Investigadors andalusos han usat la cutina de la pell dels tomàquets per crear un material biodegradable que substitueix el que envolta l'interior de les llaunes de conserves i begudes. La pell del tomàquet és molt resistent i no es fon, de manera que suporta els tractaments esterilitzadors que s'apliquen a les llaunes.
Un equip de científics de l'Institut de Ciència de Materials de Sevilla i de la Universitat de Màlaga han desenvolupat un nou material, procedent de la pell del tomàquet, destinat a recobrir l'interior de llaunes de conserva.
Segons apunten els investigadors, es tracta d'una alternativa orgànica que permet substituir el material que normalment envolta la zona interior d'aquests envasos per evitar el seu contacte amb l'aliment o beguda. Aquest nou recobriment, a més de ser respectuós amb el medi ambient, manté les seves propietats quant a durada o resistència.
En l'estudi publicat a la revista Journal of Applied Polymer Science, l'equip de treball resumeix com ha desenvolupat un material biodegradable a partir de cutina vegetal, un polímer que procedeix de la pell del tomàquet i que permet recobrir la zona interior de tot tipus de recipients destinats a conservar aliments o refrescos.
“Nos fijamos en el tomate porque su piel presenta las mismas propiedades que requieren este tipo de productos. Es decir, es muy resistente y no se funde, de forma que puede soportar los tratamientos esterilizadores que normalmente se aplican a estas latas”,explica el responsable principal del projecte, José Jesús Benítez.
D'aquesta manera, els experts han demostrat l'eficàcia d'aquest nou material tant en llaunes de refresc o cervesa com en envasos d'aliments.
“Extraemos su piel y, mediante técnicas de laboratorio, obtenemos un determinado poliéster químicamente idéntico al vegetal denominado cutina que la planta emplea como esqueleto de sus tejidos externos para unir sus componentes y que es el elemento clave que compone el nuevo producto”, va dir Benítez.
Un producte patentat
Els experts van desenvolupar i patentar, en primer lloc, el nou material. Un cop desenvolupat a partir de cutina vegetal, els experts van comprovar la seva eficàcia aplicant-lo sobre planxes metàl·liques idèntiques a les comunament emprades en envasos.
A més de ser utilitzat com a recobriment per a tot tipus d'envasos, aquest estudi, que recull l'experiència de més d'una dècada d'investigació sobre components biodegradables, també ha permès als experts emprar la cutina vegetal com a material d'envasament reciclable i ecològic.  

Aquestes dades, segons indiquen els experts, han permès obrir línies d'investigació amb l'objectiu d'aprofundir en l'estudi de nous materials orgànics procedents de diferents tipologies de fruits.

Enllaç principal:
Enllaç secundari:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada