dilluns, 10 de novembre del 2014

Es confirma l’existència d’una població de quàsars "tranquils"


Els quàsars són forats negres formats en els nuclis de les galàxies que emeten molta energia. Aquests objectes lluminosos i molt energètics emeten llum que ha tardat milers de milions d’anys en arribar fins a nosaltres, de manera que el que estem veient és, en realitat, el nostre passat.
Els quàsars més propers a nosaltres no tenen tanta lluminositat com els llunyans i els astrònoms sempre s’havien preguntat (fins ara) si aquests objectes evolucionen amb la distància, ja que els menys lluminosos i propers sembla que deixen pas a d’altres cada vegada més brillants. 
Açò ens podria indicar dues coses: que els quàsars s’apaguen amb el temps o que els grans quàsars llunyans conviuen amb altres més menuts i menys lluminosos (una població de quàsars més tranquil·la) que encara no s’havia  pogut observar per no disposar de la tecnologia adequada.
Observacions fetes amb el Gran Telescopi Canari de gran resolució, Sulentic, han permés obtindre dades espectroscòpiques i químiques de quàsars llunyans i poc lluminosos: els astrònoms han trobat l’existència de “quàsars tranquils” que conviuen amb altres més grans i energètics.
També han trobat que els quàsars menuts més propers tenen major proporció d’elements pesants (alumini, ferro, magnesi) que els seus anàlegs més llunyans, que han adquirit a partir del naixement i mort de successives generacions d’estrelles.

Noticia original

Noticies relacionades
- Captan la mejor imagen lograda hasta hoy del misterioso quásar 3C 273
- Descubren un inusual trío de quásares

Vídeo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada