dijous, 20 de novembre del 2014

L'home que va tornar a caminar per tractament amb cèl·lules del seu nas

Després de 12 anys d'investigació, cirurgians a Polònia, en col·laboració amb científics de Londres, van trobar la fórmula que podria ajudar a aixecar-se a pacients que, després de patir un esquinçament total de l'espina dorsal , van acabar postrats en una cadira de rodes. Darek Fidyka, un bomber búlgar de 40 anys que no camina des de fa quatre anys després de ser apunyalat per l'exmarit de la seva
companya, es va convertir en el primer home a recuperar mitjançant una tècnica de regeneració de la medul·la espinal.
D'acord amb un informe sobre el tema publicat a Cell Transplantation, el tractament es va aconseguir amb l'ús de cèl·lules mare obtingudes del nas del propi pacient, anomenades cèl·lules de glia envoltant olfactives , que ajuden a que les fibres nervioses en el sistema olfactiu es renovin de forma contínua.
L'operació subministrava un pont que permetia a les fibres nervioses seccionades créixer sobre el buit. En una primera intervenció, els especialistes li van treure un dels bulbs olfactoris i conrear les cèl·lules. Després, als 15 dies, les van trasplantar a la medul·la espinal. Els investigadors van posar 100 microinjeccions de cèl·lules olfactives per sobre i per sota de la lesió. Als sis mesos ja estava donant passos, recolzat en barres paral·leles, amb suports per a les cames i acompanyat per un fisioterapeuta. La primer senyal que el bomber va que el procediment va ser reeixit va ocórrer quan va notar que havia crescut múscul a la cuixa esquerra.
Passats dos anys des del tractament, Fidyka és capaç de caminar fora del centre de rehabilitació recolzant en un caminador. A més, va recuperar sensibilitat en l'intestí i la bufeta, i funció sexual. I ja pot portar una vida més normal, fins i tot conduir un cotxe.

Noticia original

Noticies relacionades

Vídeo:

2 comentaris:

  1. He de dir que aquesta noticia m'ha agradat mol, perque, a part de ser un gran avanç medic i una bona noticia per a la gent que ho necessita, tambe arriba ser curiós com es poden utilitzar cel·lules del nas per a curar problemes en les cames, jo per descomptat que no ho haguera dit.
    Esta clar que la ciencia i la medicina mai dixaran de sorprende'ns.
    Bona noticia Carol!!!

    ResponElimina
  2. Una noticia extraordinaria, una vegada mes demostrant la importancia de la investigació, de la ciencia i dels cientifics que ens han descubert cures per malalties fins fa pocs anys inpensables. i solucions per problemes com aquest de paral.lisi fent servir les cel.lules mare. Fantastic, i magnifica noticia.

    ResponElimina