diumenge, 16 de novembre del 2014

El xip que “recupera la vista”

En el món occidental es calcula que uns sis milions de persones sofreixen ceguera o escassa visió. La recuperació d’aquesta ceguera sempre ha estat poc creïble. Actualment, una companyia d’Israel ens presenta una solució per al deteriorament de la retina que provoca la ceguera. Ens presenta un dispositiu molt menut de la grandària d’un gra d’arròs, la funció del qual és imitar la tasca de la retina que consisteix en capturar les senyals visuals i convertir-les en senyals elèctriques que activen les neurones per a crear les imatges al cervell.
Aquest artefacte s’implanta a la part posterior de l’ull mitjançant una intervenció relativament simple comparada amb altres i que només requereix anestesia local. A més, aquesta intervenció seria definitiva ja que aquest aparell no disposa de bateria. La seua font d’energia procedeix d’una espècie d’ulleres de sol que transfereixen de manera inalàmbrica un laser directament al xip.
La visió que obtindrà el pacient mitjançant aquest xip li permetrà veure a una resolució estable però no molt definida, per tant, no podrà conduir ni llegir lletres si no són a gran dimensions. No obstant, aquesta resolució serà en blanc i negre. "La ciència encara no ha aconseguit superar el blanc i negre en aquest terreny, però pretenem anar més enllà i oferir una escala de grisos perquè es puguen apreciar ombres i contorns"; explica Gefen, director executiu de la companyia.
La Bio-Retina actua conjuntament amb els moviments naturals de l’ull, el que falicitarà al pacient mirar de costat a costat sense necessitat de girar el cap.
De moment, aquest dispositiu soluciona la vida a pacients amb retinosis pigmentària i degeneració macular associada a l’edat, trastorns comuns a partir dels 60 anys. Però els científics responsables d’aquesta retina biònica preveuren que en un futur podrà tractar enfermetats com la retinopatia diabètica, o aquelles en què el fotoreceptor s'atrofia i no pot funcionar una altra vegada a causa de que no hi ha cèl•lules que puguen traduir la llum que arriba a la retina en una visió útil. No obstant, el dispositiu no serveix per a aquells que han nascut cecs o pateixen altres enfermetats no relacionades amb la retina.
Per traure endavant aquest producte l'empresa israeliana col•labora amb equips científics i indústries a tot el món, amb la finalitat d'estudiar la millor solució a determinats problemes en la visió.
Es calcula que el preu de la implantació de la Bio-Retina rondarà els 2.000 dòlars. "Es tracta d'una tecnologia puntera, l'esforç d'un grup internacional per a una missió molt noble, restablir la vista als cecs", conclou el responsable.

Notícia original

Notícies relacionades:
Previndre la retinopatia diabètica
Japó realitza el primer assaig de retina artificial amb cèl•lules mare

Vídeo:

2 comentaris:

  1. Em pareix un grandíssim avanç en l'àmbit científic ja que podrà fer que persones que mai han vist alguna cosa puguen vorer.

    ResponElimina
  2. Jo crec que aquest avanç en l'ambit cietific sera molt util, ja que una persona que no haja pogut oer mai ningun color ni l'aspecte fisic d'una persona, ho podra fer mitjançant aquest xip.

    ResponElimina