dilluns, 17 de novembre del 2014

TÈCNICA DE REDDUCIÓ DE CÀNCER DE PULMÓ: MÉS VIDES?

El càncer de pulmó és el tercer càncer més habitual a Espanya, però és el que més morts produeix. La seua taxa de curació està entre el 12% i el 15%. Per a augmentar aquesta taxa de vitalitat, hauríem de disposar d'una prova de detecció precoç, anomenada tomografia. Aquesta prova ha demostrat que pot reduir fins un 20% les morts si s’utilitza amb persones d’alt risc: persones fumadores o ex fumadores i persones amb antecedents familiars que han patit o pateixen aquest càncer. Aquesta solució té un problema de cost important.

En canvi, la seva aplicació ha rebut dos 
impulsos per part de Medicare ha aprovat la seua inclusió en la seua cartera de servicis  i un estudi de la Universitat de Darmouth ha calculat que costa uns 65.000 euros per any de vida de qualitat guanyada.

Dolores Isla afirma què aquesta tècnica no és nova i què anteriorment s’havia fet un estudi a més de 50.000 fumadors o ex fumadors on s’havia demostrat la data del 20% de descens en la mortalitat.


Els científics es pregunten perquè no es duu a terme aquesta tècnica si és efectiva i la resposta és, que apart de ser cara econòmicament, es necessiten professionals especialment entrenats i moltíssima més tecnologia de la que tenim. A més, el benefici seria semblant al garbellament del  càncer del mama. La diferència que hi ha entre el càncer de pulmó i el càncer de mama és que el 85% dels casos, ha estat produït pel tabac. Per això no tindria sentit establir un programa de garbellament sense una educació i un programa de deshabituació tabàquica.

Apart del garbellament, hi ha altres termes que han estat actuals en el càncer del pulmó. En 2004 es va descobrir el paper de mutació en el gen EGFR, on afectava un 10% als malalts de càncer de pulmó i al que han trobat ja un fàrmac per a tractar-la. També, una alteració de l’ALK, on es trobava en un 3% dels casos. Aquests descobriments han duplicat la vitalitat de les persones de càncer de pulmó, però, sols s’utilitzen en casos on el càncer està molt avançat.
La fundació ECO assenyala que el temps màxim que ha de passar des de que es diagnostica el càncer fins que es tracta, ha de ser d’un mes, amb la finalitat d’investigar i tractar els casos no especificats i reduir la seua mort un 10% .




Notícia original

Notícies relacionades

1 comentari:

  1. Aquesta noticia m'ha paregut molt interesant ja que el cancer de pulmó es un cancer molt extes a espanya i que es puga tractar es molt important, el unic problema es que la cura es excesivament cara, jo crec que es deuria de seguir investigant per a trovar cures mes econòmiques a les que la majoria de la gent puga arrivar a pagar.

    ResponElimina