dijous, 5 de març del 2015

Dos cultures diferents de neandertals coexistiren en el passat

Ferramentes estudiades per Karen Ruebens
Sempre hem pensat en els neandertals com una única col•lectivitat. Actualment, un estudi ens brinda una fascinant revelació: hi va haver al menys dos cultures neandertals diferents al mateix temps. Açò ens demostra que els neandertals eren més complexos culturalment del que crèiem. A partir de l’estudi de diferents tipus de bifaços neandertals queden reflexes dos tradicions culturals, les quals existiren en el nord d’Europa entre 115.000 i 35.000 anys.
L’autora de l’estudi, la arqueòloga Karen Ruebens, de la Universitat de Southampton en el Regne Unit, va examinar minuciosament el disseny de 1.300 ferramentes de pedra originades en 80 jaciments arqueològics neandertals situats en cinc regions o països d’Europa: França, Alemanya, Bèlgica, Gran Bretanya i els Països Baixos.
La seua investigació ha demostrat evidències de que existiren dos tradicions o dissenys diferents per a la fabricació dels bifaços. Una correspon a una regió que hui correspon al sud-oest de Franca i Gran Bretanya, i l’altra a Alemanya i territoris propers pel costat de l’est. Ambdues tradicions indiquen desenvolupaments completament separats i independents.
A més, Ruebens va trobar una zona de transició entre aquestes dues tradicions que engloba Bèlgica i els Països Baixos. Encara que s'havia parlat molt d'aquesta zona, especialment en relació amb els seus contactes posteriors amb grups d'humans moderns, aquesta àrea pot ser vista com un cresol d'idees per on van passar grups nòmades de neandertals, tant de la tradició e l'Est com de la de l'Oest, influenciant cada un d'ells als dissenys de l'altre, i deixant al seu pas una varietat major de ferramentes bifaços, tal com argumenta Ruebens. Açò indica un sòlid mecanisme d'aprenentatge social dins d'estos dos grups i diu molt de l'estabilitat i la capacitat d'interacció de les poblacions de neandertals.

Notícia original

Notícies relacionades
Els neandertals dividien la feina per sexe
Els neandertales van desaparéixer abans de la península ibèrica que de la resta d'Europa

Vídeo:

1 comentari:

  1. Bon dia Julia. M'ha paregut un tema molt interessant i acertat, ja que estem bastant informats. Pense que ha sigut molt bona idea, ja que sabenr coses noves dels nostres avantpassats, ens ajuda a resoldre molts dubtes i comprendere millor el nostre comportament en l'actualitat. A més l'animació és molt simple i fàcil d'entendre i comprendre, ajuda a aclarir molts dubtes d'una forma molt simple i entretinguda.
    Gràcies,

    ResponElimina