diumenge, 1 de març del 2015

Gen clau en l'evolució del cervell


Un equip de científics de l'Institut Max Planck (Alemanya) ha descobert un gen clau per a l'evolució del còrtex cerebral humà, que no és sinó la seu de la ment, ja que és la zona del cervell encarregada del control de les emocions, el llenguatge i el pensament conscient. Aquest important gen que va aparèixer després de la nostra separació evolutiva respecte dels ximpanzés però abans dels neandertals.

Es tracta del gen anomenat ARHGAP11B que, segons el nou treball, només està present en el genoma humà. Els nous resultats explicarien l'evolució del llinatge humà respecte a la resta de primats. Aquest gen concret és l'encarregat de la formació dels plecs del cervell, característics de l'evolució humana.

El gen es va generar com a producte d'una duplicació incompleta d'un segon gen ARHGAP11A, ocorregut després de la separació dels llinatges d'humans i ximpanzés durant l'evolució.
Per confirmar aquestes hipòtesis, els científics van analitzar la funció d'aquest gen en el desenvolupament del neocòrtex  i en la generació de neurones des de les cèl•lules progenitores mitjançant un experiment amb ratolins. Inserir el gen ARHGAP11B en el cervell embrionari d'un ratolí, el cervell és petit, el seu neocòrtex completament llis i compta amb un nombre molt petit de cèl•lules mare, sobretot progenitores que "són clau per a l'expansió evolutiva del neocòrtex de les espècies amb grans cervells”.

 La inserció del gen en el cervell en desenvolupament del ratolí provocar que el nombre de cèl•lules progenitores augmentés i el neocòrtex va començar a arrugar . Al final del desenvolupament embrionari, la superfície del neocòrtex va començar a arrugar i a presentar plecs en la superfície exterior del cervell, el que recordava al cervell 'girencefálico' dels humans.
Els resultats confirmen que el gen ARHGAP11B seria l'origen de la nostra espècie intel•ligent. D'aquesta manera podem per fi diferenciar humans i homínids dels simis més antics, evolutivament parlant.

Noticia original

Noticia relacionada

Funció del cervell al aprendre

Video:


1 comentari:

  1. M'agradat molt aquesta notícia perquè em pareix molt interessant aquest descobriment. Per fi podem diferenciar humans i homínids dels altres animals. És molt curiós que al provar-ho amb una rata, el seu cervell s'haja arrugat com el nostre. Simplement és molt llamatiu que tan sols un gen ens dote d'intel·ligència i racionalitat.

    ResponElimina