dilluns, 16 de març del 2015

Innovacions que ens ajuden a millorar la qualitat de vida

El químic Francisco Javier Andrade, investigador a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona  i el seu  equip han desenvolupat roba intel•ligent que detecta canvis en la suor i l'orina.


El projecte, anomenat Sens-Age, que ha sigut possible en gran part gràcies a una beca que li va concedir l'Obra Social de La Caixa, es basa en uns nanosensors químics que es col•loquen a la roba sense causar la més mínima molèstia, els quals podrien canviar la vida de milions de persones. Els usuari d’aquestos sensors són principalment persones majors amb problemes de mobilitat, però també xiquets i fins i tot esportistes d'elit. El portarien a la roba i en tot moment controlarien els seus nivells. Els dispositius,uns minúsculs fils de cotó amb un tractament especial de nanotubs de carboni, detecten en temps real la sudoració, que és un dels principals símptomes de la hipoglucèmia, i envien la informació a un dispositiu de la mida d'un botó i després a un telèfon mòbil que, finalment, pot reenviar l'avís fins a un familiar o un cuidador. I es podria fer el mateix per detectar el liti, el sodi o el potassi, un canvi en el pH i un problema de deshidratació, entre moltes altres possibilitats.

Aquestes peces podrien arribar al mercat en pocs anys i podrien sortir a 10 cèntims d'euro per unitat, fins a 2.000 vegades menys del que costa prendre una mostra i analitzar-la amb els mètodes tradicionals.

  • Font principal d’informació:

Sensors per viure millor


  • Altres fonts d’interès:

- Un teixit intel•ligent ajuda a diagnosticar l'estat de salut 
- Tres projectes de la URV, subvencionats pel programa RecerCaixa 2012 


  • Vídeo relacionat:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada