dissabte, 7 de març del 2015

El segon planeta amb quatre sols

Investigadors de l'Observatori Palomar de Sant Diego, Califòrnia han descorbet en la constel·lació d'Àries un planeta  extrasolar que perteneix a un sistema amb quatre estrelles. Si algu visitara aquest món veuria que en el seu cel brillen quatre xicotets sols i dos estrelles molt lluminoses que poden observar-se a la llum del dia
El descobriment va ser possible gràcies a dues tecnologis d'adaptació òptica que compensen els efectes borrosos de l'atmosferra de la terra: el sistema robòtic d'òptica adaptativa Robatori-AO, desenvolupat per l'Institut d'Astronomia de Manoa a la Universitat de Hawaii, i el sistema d'òptica adaptativa extrema-PALM 3000, desenvolupat per un equip de Caltech i el Laboratori de Propulsió a Raig de la NASA.
El nou planeta es molt gran, té 10 vegades la massa de Júpiter i orbita la seva estrella primària cada 335 dies. El estudi publicat per la revista Astronomical Journal eleva el nom d'estrelles conegudes en el sistema anomenat 30 Ari. Asó sugereix que els planetes en sistemes estel·lars quàdruples podrien ser menys raros del que es pensava. Andrei Tokovinin de l'Observatori Interamericà de Cerro Tololo a Xile afirma que un 4% de les estrelles de tipus solars es troben en sistemes quàdruples, el que ha augmentat perquè les tècniques d'observació estant millorant.
La quarta estrella acabada de descobrir no afecta a l'òrbita del planeta. Estan planejant noves observacions per a compendre millor la seua òrbita.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada