dissabte, 7 de març del 2015

NOSALTRES DECIDIM: ESPANYA FORA DE L’ESTUDI MUNDIAL DELS TERRATRÈMOLS.


Espanya s’ha quedat fora dels dos majors programes internacionals per estudiar els riscs geològics( terratrèmols, volcans) per no pagar des de 2011 la quota per participar als programes, uns 550.000 euros anuals. No obstant, al negar-se a pagar el govern espanyol li van fer un preu especial d’un total de 100.000 euros anuals per seguir al programa. El govern no va accedir. Un monument a l’aeroport de castelló va costar 300.000 euros. El programa internacional per al descobriment del oceà(IODP) expulsà a Espanya en desembre de 2013 i el programa internacional de perforació científica continental (ICDP) va fer el mateix en abril de l’any passat. Açò significa que els dos grans projectes mundials de l’estudi geològic en mar i en terra ja no contaran amb investigadors espanyols.
Aquests programes van desenvolupar estudis de terratrèmols de gran magnitud com els causats per la falla de san Andrés o el que va provocar la catàstrofe nuclear de fukishima. Per a Espanya hi havia un projecte per perforar i estudiar la falla de Lorca, que ocasionà el terratrèmol que va matar 9 persones en 2011, i un altre per a la caldera del Teide, per estudiar el seu vulcanisme.
Durant el període d’activitat al programa Espanya va contribuir amb la participació d’investigadors de 23 institucions espanyoles, 21 participants en campanyes de perforació i dues propostes científiques liderades per espanyols.
La comunitat científica reclama tornar al programa assegurant que encara podem reincorporar-se sense necessitat de pagar el deute passat, tan sols pagant el preu negociat d’abans de ser expulsats . Nosaltres decidim.

Noticia original

Noticies relacionades
Terratremol de Lorca

VIDEO

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada