diumenge, 8 de març del 2015





Els humans sortiren d’Àfrica molt abans del que es creia



Paleontòlegs creuen que ocorregué fa 125.000 anys i que optaren per una ruta diferent, directa cap a l’orient. La clau, és una caixa de ferramentes trobada als Emirats Àrabs




Una caixa de ferramentes amb més de cent mil anys d’antiguitat trobada als Emirats Àrabs Units demostra que els humans moderns sortiren d’Àfrica molt abans del que es pensava. Encara que la major part de les restes trobades fins ara indicaven que havien realitzat una ruta ‘costera’, bordejant el Mediterrani fa uns 60.000 anys, aquest fet retrasa la data en prop de 50.000 anys, fins 125.000, i ens parla d’una altra, directa des d’Àfrica fins orient, que travessa la península Aràbiga.


 

Des de fa anys, diversos estudis han anat demostrant que existiren periodes en els quals el desert retrocedí, donant pas a un ambient de sabana, molt més humit i ric en vegetació. I un  d’aquestos periodes  va tindre lloc precisament fa uns 130.000 anys. Per als investigadors, les ferramentes trobades al camp de Jebel Faya, van ser construides per un grup d’humans moderns que travessaven la península i que venien directament d’Àfrica, com a part d’una onada migratoria que acabria per aplegar a Europa, Asia i Australia.
Les ferramentes de Jebel Faya es pareixen als que feien els humans primitius a l’Àfrica oriental, però no a les trobades a Mig Orient, molt més modernes. L’antiga caixa conté destrals de mà i tota una varietat de raspadors i perforadors. Tot elaborat amb una tècnica antiga i diferent a la utilitzada pels humans que decenes de mils d’anys despres abandonaren Àfrica bordejant el Mediterrani.
S’ha calculat l’edat d’aquestes ferramentes de pedra i s’ha determinat que tenen entre 100.000 i 125.000 anys d’antiguitat. Determinaren que l’estret de Bab el Mandeb, que separa a Aràbia de la banya d’Àfrica, s’hauria fet més estret en ixa època degut a que els nivels del mar eren més baixos, el que hauria permés el pas segur just abans del començament del període interglaciar.













NOTÍCIA ORIGINAL: http://www.abc.es/20110127/ciencia/abci-humanos-salieron-africa-mucho-201101271345.html

NOTÍCIES RELACIONADES:
Notícia 1
Notícia 2

1 comentari:

  1. M'ha paregut una noticia molt interesant, sobretot perque es el que estem donant ara en CMC i aprofundix un poc més en la materia.
    He trobat un error que pots corregir, no has posat el titol correctament, si pots deuries cambiar aquest error.

    ResponElimina