dissabte, 7 de març del 2015

Sorra del Sàhara que viatja milers de km fins l'Amazones

Encara que no sembla que hi hagi un relació entre el desert i la selva, sí que existeix un vincle entre ells.El pols del desert del Sàhara col·labora a sostenir a la vegetació de la selva amazónica.En l'actualitat en una enquesta ha quantificat la capacitat del fenomen.

El desert del Sàhara és el desert tropical més gran del món, gairebé ininterromput de sorra i matoll i ocupa el terç de África.Mentre la selva amazònica és la selva tropical més extens del món, és una massa densa verda de jungla humida que envolta el nord-oest de Sudamérica.Sin això, els vents forts que escombra el desert  del Sàhara, un núvol que és de pols s'ascendeix i viatja per l'aire cap a altres continents i part d'ella cau en la jungla.

Gràcies a un satèl·lit de la NASA ha descobert com pols efectua el viatge transoceánic.El científic atmosfèric Hongbin Yu i el seu equip han mesurat el volum de la pols i del fòsfor, és una relíquia de les sorres del desert del Sàhara que va ser el llit d'un llac, que sobrevola l'oceà.La pols viatja llavors uns 2.600 quilòmetres sobre l'Oceà Atlàntic, si bé part d'ell cau per si mateix a la superfície marítima o és retirat de l'aire per la pluja.
La quantitat de fòsfor que arriba als sòls amazònics procedent de la pols sahariana s'ha calculat en unes 22.000 tones anuals.

Hi ha noves estimacions de pols que s'ha traslladat i s'han basat en dades agrupades per un lidar en el satèl·lit de la NASA anomenat Calipso entre 2007 i 2013



Noticia relacionada:

1 comentari:

  1. Aquesta notícia és molt interessant. Qui anava a dir que el desert del Sàhara i l'Amazones podien estar relacionats, i encara més, que l'un influia sobre l'altre, ajundant al seu ecosistema.

    ResponElimina