dijous, 5 de març del 2015

Nova imatge del glòbul cometari CG4

Com la boca oberta d'una gegantesca criatura del cel, el glòbul cometari CG4 brilla en una nova imatge del VLT de ESO. En la fotografia sembla gran i brillant, però en realitat és una nebulosa dèbil, per la qual dificulta la seva localització per part dels astrònoms aficionats. Segueix sent un misteri la naturalesa exacta d'aquest.
També conegut com la mà de Déu, es troba a uns 1.300 anys llum de la Terra, en la constel·lació de Puppis. La seva part visible correspon al cap del glòbul, i té un diàmetre de 1,5 anys llum, I la seva cola, que no s'hi veu, té 8 anys llum de llarg. És un núvol petit per a estàndards astronòmics, que és característic dels glòbuls cometaris.

Podem observar que la part superior està formada per un núvol espès de gas i pols gràcies a la il·luminació de les estreles properes.
La forma diferent que tenen els glòbuls cometaris és un tema de debat entre els astrònoms. Alguns defenen que podrien ser nebuloses esfèriques que la seva formació va ser interrompuda per una explosió de una supernova propera, adquirint nova forma. Altres suporten que els glòbuls cometaris adquireixen aquesta forma degut als vents estel·lars i a la radiació ionitzant que prové de les estreles de tipus OB.

Els astrònoms necessiten calcular la massa, la densitat, la temperatura i les velocitats del material d'aquests glòbuls a través de les línies espectrals moleculars.
Aquesta imatge forma part del programa Joyas cósmicas de ESO, una iniciativa de divulgació que produeix imatges d'objectes interessants utilitzant telescopis del ESO.

Noticia original


Vídeo:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada