divendres, 6 de març del 2015

L'olor de la pluja

L'origen de l'olor a pluja que es queda a l'ambient ha sigut fruit d'una especualció científica perque no es sabia el mecanisme per el que es lliberaba. Aquest aroma te nom propi, s'anomena petricor. Ara un grup de científics de l'Institut Tecnológic de Massachusetts (MIT) creu haver donat amb el mecanisme. A més està capturat en video.
Utilitzant camares d'alta velocitat, els investigadors han observat que, quan una gota de pluja xoca contra una superfície porosa, atrapa minúscules bambolles d'aire en el punt de contacte. Les bambolles viatgen cap amunt a través de la gota per a explotar una vegada arriben a la superfície, alliberant amb això una xicoteta quantitat d'aerosols, o núvols de partícules en suspensió, procedents del sòl. En el seu estudi, Cullen R. Bruie, professor associat d'Enginyeria Mecànica en el MIT, i l'investigador post doctoral Youngsoo Joung, han sigut capaços inclús de predir la quantitat d'aerosols que s'alliberen depenent de variables com la velocitat de caiguda de les gotes i la permeabilitat i porositat de la superfície de contacte.
Per a això van gravar amb camares d'alta velocitat gotes de pluja artificial generades en el seu laboratori a mesura que xocaven amb una sèrie de superfícies, segons anaven variant la velocitat de les gotes al deixar-les caure des de diferents altures. A partir d'este experiment van concloure que els aerosols pareixen alliberar-se en major quantitat durant plujes lleugeres o moderades, després del que poden ser transportats pel vent.
Els investigadors pensen que, en el medi natural, estos aerosols poden arrossegar no sols olis vegetals i altres elements aromàtics emmagatzemats en el sòl, sinó també bacteris i virus. "Hasta ara no se sabia que es pogueren generar aerosols a partir de la caiguda de gotes de pluja en el suelo", diu Joung. "Este troballa pot ser un gran punt de partida per a treballs futurs que revelaran com microbis i químics que es troben en el sòl poden alliberar-se al medi ambient i, inclús, arribar fins als sers humanos". "Se tracta d'un fenomen tremendament comú i és rar que ningú haja observat este mecanisme anteriormente" comenta Bruie






1 comentari:

  1. Hola Irene, comente aquesta noticia ja que es una cosa que no estavem conscients pero esta ocurrint cada volta que plou.

    ResponElimina