dilluns, 2 de març del 2015

Detecció de tortugues marines per l'UPV

Des de fa vuit mesos investigadors de la Universitat Politècnica de València i del Ocenogràfic, a Espanya,treballen en un projecte per localitzar acústicament les tortugues marines usant un sonar d'escombrat lateral.

Els sonars i ecosondes s'utilitzen habitualment per detectar i quantificar bancs de peixos, arribant fins i tot a identificar espècies.Un equip de l'Institut d'Investigació per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres (IGIC) del campus de Gandia de la UPV ha desenvolupat una nova configuració per a un sonar d'escombrat lateral, així com el procediment de mesura i anàlisi de les dades obtingudes i simulacions numèriques , que permet descriure quin és el "ressò acústic" procedent de la tortuga.

Una investigadora de l'IGIC de la UPV, el sonar d'escombrat lateral sol emprar per detectar objectes situats sobre el fons marí.Aquesta configuració s'ha provat amb tortugues però tot indica que els resultats no són massa bons, i fins i tot quan es dóna la presència de tortugues sobre el sòl aquestes solen confondre amb roques ", apunta la investigadora de la UPV.La configuració situa l'emissor des de gairebé la superfície, orientant el feix com una cortina per sota de la misma.Y observen els acústics davant de rebre el primer ressò del fondo.Així poden detectar exemplars que es troben no només sobre terra sinó les que es trobin nedant a la columna d'aigua.

Els investigadors de la UPV han realitzat ja les primeres mesures que recullen senyals acústics de tortugues vives nedant a mar obert, aprofitant soltes d'animals recuperats per part del ARCA del Mar de l'Oceanogràfic de València.Però a la Mediterrània l'únic intent que no va ser capaç de detectar cap tortuga viva.

Finalment la investigadora de la UPV explica que en el cas de la tortuga s'espera que la seva especial anatomia (closca, pulmons, etc.) procuri un ressò més gran que el produït per grans peixos i diferent en la seva estructura del qual produiria un dofí o altres mamífers marins.


Noticies relacionades:

Video:





1 comentari:

  1. Trisha, després de llegir aquesta notícia i de ampliar conceptes amb la informació real de la UPV observe que fins ara se li ha donat molt poca importància a les tortugues , amb una gran desacreditació respecte a altres organismes marins com ocorre amb les palometes,dofins,besucs,etc. Em pareix molt be que sigui una universitària de la terra qui haja participat en aquesta magnifica activitat i així fem veure el interès dels nostres estudiants en mantindre el nostre medi ambient. Està molt bé que a partir d’aquest màster impartit per el campus de la UPV hi haja una millor cura a les espècies autòctones. Et felicite per la notícia!

    ResponElimina